Bewondering voor de veerkracht van mensen
9 augustus 2024
Coördinatoren van Kletsmaatjes voeren online gesprekken met nieuwkomers en vrijwilligers om ze aan elkaar te koppelen. Daarna begeleiden ze de koppels tijdens hun Kletsmaatjes-traject. De afgelopen 2,5 jaar heeft Lydia op deze manier zo'n 180 Kletsmaatjes-trajecten begeleid. Tijd om terug te blikken op haar tijd als coördinator. (Wil jij ook zo'n ervaring als Lydia? Lees hier meer. )
Lydia vertelt:
Drijfveren
Mijn belangrijkste drijfveren waren verbinden en perspectiefwisseling. Het matchen van deelnemers en vrijwilligers was ontzettend leuk om te doen. Ik kreeg een inkijkje in vele levens en voerde talloze interessante gesprekken.
Taal is ontzettend belangrijk om te kunnen meedoen in de samenleving. Wekelijks online oefenen met een vast Kletsmaatje verhoogt het zelfvertrouwen. Een Kletsmaatjes-traject gaf vaak een zetje in de rug naar een volgende stap, extra motivatie om te blijven oefenen en/of een wekelijks lichtpuntje in een lastige tijd.
Sommige deelnemers stonden nog aan het begin van een langdurige asielprocedure. Anderen waren bezig met inburgering, de zoektocht naar werk en/of het voorbereiden op een studie. Ook sprak ik mensen die al enkele jaren in Nederland woonden, maar vanwege hun beperkte taalvaardigheid toch een gevoel van aansluiting misten. Hoe fijn is het dan als je kunt spreken met een vrijwilliger die helpt met de taal en informatie deelt over Nederland. Gesprekken gingen onder meer over het dagelijks leven, het nieuws, het schoolsysteem, de kinderen, het land van herkomst, solliciteren, verhuizen en de Nederlandse cultuur.
Een verrijking
Vrijwilligers ervaarden hoe verrijkend het is om met nieuwkomers in gesprek te gaan. Vrijwel iedereen ging anders naar de Nederlandse taal en naar Nederland kijken. Ook werd er een hoop geleerd over andere culturen. De diversiteit in vrijwilligers bleek enorm. Van studenten tot gepensioneerden. Jonge moeders, mensen in de ziektewet, carrièretijgers. Mooi om te ervaren hoeveel mensen bereid zijn om zich open te stellen en een ander verder op weg te helpen.
Ik zag deelnemers die mede dankzij hun Kletsmaatje de moed verzamelden om een volgende stap te zetten. Op de koffie bij de Nederlandse buurvrouw, Nederlands praten in de winkel, zelfstandig naar de huisarts, het taalcafé bezoeken, starten met vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis, inschrijven bij een sportclub en/of de overstap maken naar een (beter) betaalde baan. Extra bonus waren de trajecten die uitmondden in vriendschappen. Ik hoorde over uitnodigingen voor de iftar, gezamenlijk museumbezoek, huisbezoeken en een etentje in een pannenkoekenhuis.
Bewondering
Ik heb bewondering voor de veerkracht van mensen die in Nederland een nieuw bestaan proberen op te bouwen. De reden van vertrek is verschillend, de aankomst voor iedereen zoeken. Taalvaardigheid verhoogt de zelfredzaamheid, de eigenwaarde en het toekomstperspectief.
Kletsmaatjes is op zoek naar coördinatoren. Wil jij ook zo'n ervaring als Lydia? Bekijk hier de vacature.